Houtstapelbouw woningen staan bekend om hun energie-efficiëntie, wat betekent dat ze minder energie verbruiken voor verwarming en koeling in vergelijking met traditionele woningen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de energiebesparende voordelen van houtstapelbouw:
Thermische massa
Houten stammen hebben een hoge thermische massa, wat betekent dat ze in staat zijn om warmte op te slaan en langzaam af te geven. In de winter absorberen de stammen warmte gedurende de dag en geven deze ’s nachts af, waardoor het huis op een comfortabele temperatuur blijft. In de zomer werkt het tegenovergesteld: de thermische massa van de stammen helpt het huis koel te houden door warmte buiten te houden.
Natuurlijke isolatie
Hout heeft uitstekende isolerende eigenschappen dankzij de luchtzakjes in het houtvezel. Deze luchtzakjes verminderen de warmtegeleiding, waardoor houtstapelbouw woningen beter geïsoleerd zijn dan woningen met vergelijkbare isolatiematerialen.
Strakke verbindingen
Bij houtstapelbouw worden de stammen nauwkeurig op elkaar gestapeld en verbonden met speciale technieken, zoals inkepingen en/of houten pennen. Dit zorgt voor strakke verbindingen die luchtlekken minimaliseren, waardoor er minder energie nodig is om de woning op temperatuur te houden. Door tussen de verbindingen hoogwaardige strips en isolatie aan te brengen is er geen tocht, en kan het product ademen.
Minder koudebruggen
Koudebruggen zijn plekken in een gebouw waar warmte sneller ontsnapt, bijvoorbeeld bij ramen, deuren en aansluitingen tussen verschillende bouwmaterialen. In een houtstapelbouw woning zijn er minder koudebruggen omdat de stammen een doorlopende isolatielaag vormen, wat helpt om energieverlies te beperken.
Natuurlijke vochtregulatie
Hout kan vocht opnemen en afgeven, wat helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid binnenshuis. Een stabiele luchtvochtigheid zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en vermindert de noodzaak van extra energieverbruik door bijvoorbeeld luchtbevochtigers of ontvochtigers.
Al deze factoren dragen bij aan de energie-efficiëntie van houtstapelbouw woningen. Dit resulteert in lagere energiekosten, een vermindering van de CO2-uitstoot en een comfortabeler leefklimaat voor de bewoners. Bovendien zijn houtstapelbouw woningen eenvoudig aan te passen aan de nieuwste energiebesparende technologieën, zoals zonnepanelen, warmtepompen en hoogwaardige beglazing, wat de energie-efficiëntie verder kan verbeteren.
Graag meer weten over de mogelijkheden, en uw wensen bespreken?
Neem contact met ons op.